HET GOEDE LEVEN OP
AAN DE WANDEL MET PROVIANT VOOR DE DIEREN DIE WE ONDERWEG TEGENKOMEN!
DIT IS DE WOONKAMER WAAR ZICH ONS DAGELIJKSE LEVEN VOORLOPIG AFSPEELT...
RECHTSACHTER ONZE SLAAPKAMER (ZONDER DEUR...)
HET THUISONDERWIJS (KLIK OP HET PLAATJE)
LEVI, DE KAT EN STEFANUS, DE CAVIA
HOEVE GELEI UIT DE WEBWINKEL VAN JISKA
DE KIPPEN MARIA EN LAZARUS
 
MET Z'N VIJVEN SPELEN MET LEGO FRIENDS... (KLIK OP HET PLAATJE!)
KLIK OP HET PLAATJE!
Vanaf de eerste juli van 2013 wonen we dus bij het dorpje Sint-Lievens-Esse in een kleine U-vormige hoeve anno 1870. Het dak is vernieuwd, maar wat er allemaal onder zit moet grondig worden verbouwd. In verband daarmee wonen we voorlopig met z'n negenen in de ene helft zodat de andere helft onder handen genomen kan worden.

Vakantie
De eerste maanden was het echt vakantie. De kinderen vermaakten zich voornamelijk buiten op de trampoline en in het opblaasbare zwembadje en er werd veel gefietst. Daar is het hier namelijk een ideale streek voor. De hellingen zijn niet al te stijl zodat dat zelfs voor opa geen probleem oplevert met zijn zes versnellingen. Oma redt het waarempel met drie! Papa zorgde als een waardig zoon van een bekende prof-wielrenner voor vier pachtige mountainbikes voor zijn vier oudste dochters en zo hebben we al heel wat van onze mooie nieuwe woonomgeving kunnen genieten en ontdekken.

Kokkeoeve
De naam Kokkehoeve was een idee van Jiska die onder die naam een webwinkeltje was begonnen om potjes eigengemaakte Hoeve-gelei aan de man te brengen! Door de hoge verzendkosten is dat helaas nog geen commerciëel succes geworden...

Het dagelijkse leven
Inmiddels speelt het leven zich nu meer binnenshuis af. In de woonkamer zitten we drie keer per dag met z'n negenen aan tafel, vindt er 's morgens het thuisonderwijs plaats en zit opa een groot gedeelte van zijn tijd achter z'n PC. Er wordt gespeeld, geknutseld, huiswerk gemaakt en soms ook wel gekibbeld, er wordt geoefend op de piano (vooral door Jiska) en op de dwarsfluit (Loïs), Stefanus de cavia vult er zijn tijd met slapen en eten en Levi de kat laat zich er gelaten door alle vijf meisjes opnemen, ronddragen en knuffelen.
De kippen Martha en Lazarus (Maria bleek toch een haan te zijn, vandaar de naamwisseling!) zijn de enigen nog die het buitenleven prefereren. Gelukkig gaat dat niet ten koste van de bedienig van Martha want die legt al meer dan een jaar tot nu toe trouw elke dag een ei. Klaarblijkelijk kozen ze voor het celibaat want kuikentjes hebben ze ons nog niet geschonken.
Om in conditie te blijven, zwem ik twee keer per week, vaak met de vier oudste meisjes (Yammi is de zwemkunst niet machtig) in het nabij gelegen stadje Zottegem en loop ik de overige dagen een ommetje van drie kwartier alleen of met alle vijf die inmiddels goede vrienden zijn geworden van bijna alle paarden, koeien, ganzen, honden en geiten die we onderweg tegenkomen.

Op elkaars lip
De keuken is ook hier weer de plaats waar Yammi de meeste tijd doorbrengt met koken, bakken en braden. Het is één van de koelste plekjes van het hele huis wat nu wat minder prettig is dan de eerste maanden van ons verblijf hier. Alleen de woonkamer en het aangrenzende vertrek worden namelijk verwarmd door resp. een hout- en palletskachel. De rest is onverwarmd. Voor het enige toilet hier in huis is dat eigenlijk wel een positieve bijkomstigheid: er te lang je gemak van nemen zit er daardoor niet zo meer in waardoor het risico voor ongelukjes door oplopende spanningen bij de negen gebruik(st)ers in het koude seizoen nog verder is afgenomen.

Samenwonen
Ja, samenwonen met drie generaties in een normale woonsituatie is al een hele opgave. Maar wonen "op elkaars lip" zonder privacy en dan ook nog met persoonlijkheden die naar de mens gesproken niet altijd naadloos op elkaar aansluiten met alle gevolgen vandien, is toch wel een wonderlijke ervaring.  "Ziet, hoe goed en hoe liefelijk is het, als broeders ook tezamen wonen" staat er in één van de Psalmen. Er staat gelukkig geen aanvullende voorwaarde bij. Wel een belofte: "Want daar gebiedt de Here de zegen..." Dat ervaren we dan ook. En waar een wil is, is er ook een gebaande weg merken we. Er wordt vermoedelijk meer voor ons gebeden dan we denken...

De verbouwing
De verbouwing is op dit moment (eind januari) in volle gang, dank zij het vorstvrije weer. Wanneer alles goed gaat, komt tegen de zomer het eind in zicht, en zal hier over een paar weken
het zesde dochtertje worden geboren...

                                                                                                                                                 Sint-Lievens-Esse, 24 januari 2014.

GEBOREN!
Ze is het zesde meisje hier en ons dertiende kleinkind en was bij de geboorte bijna acht pond en 51 cm lang! Moeder en kind maken het prima en verbleven tot 26 februari op de afdeling Materniteit van het St. Elisabeth ziekenhuis, Zottegem.
24 FEBRUARI 2014
OP 24 FEBRUARI GING HET EERSTE DEEL VAN HET OUDE DAK ERAF OM PLAATS TE MAKEN VOOR EEN NIEUW DAK!